POŽENŠČENI MOŠKI

na dan

»A se tukaj svet konča, nad prepadom Mars in Venera,

a si upaš z mano tja v tiste čudne kraje.«

Tinkara Kovač

Neobičajno toplo vreme je prebudilo naravo iz zimskega spanja. V februarskem žledolomu podrta drevesa je obsijalo spomladansko sonce. Pogled na razdejanje v gozdu je bil grozljiv, vendar si bo narava kmalu opomogla. Toplo sonce je prebudilo življenje. Živo rumeno so zacvetele prve Forzicije, na grmovju je pognalo zeleno listje in ptičje žvrgolenje je postalo glasnejše. Ljudje so napolnili terase lokalov in sprehajalne poti.

V popoldanski gneči sem se počasi pribljiževal središču mesta. Dogovorjen sem bil z dolgoletno prijateljico za popoldansko kosilo. Dolgo se nisva videla, zato sem pričakoval zanimivo, smeha polno snidenje. Na pločniku vzdolž mestne vpadnice sem opazil prve kratke hlače in poletno krilo. Presenečen in vesel, da je toplo vreme pregnalo bunde in jakne nazaj v omaro.

Kljub nekaj dioptrije sem Bibo opazil na daleč. V kričeče rumeni jakni, z oprijetimi modrimi hlačami in nekaj rdečimi dodatki je izstopala iz povprečja. Gledala je v telefon in s hitrimi dotiki odpisovala na sporočilo. Ne da bi se zavedala je z mimiko obraza izražala razpoloženje. Nasmehnil sem se in jo pozdravil z objemom. Sledil je plaz pozdravnih besed. Pohitela sva do najbližje restavracije in poiskala prosto mizo na s soncem obsijani terasi. Tem za pogovor nama ni zmanjkalo. Sprva sva govorila o vsakdanjih stvareh, potem pa je pogovor nanesel na filozofske teme. Nekaj krat naju je zmotil natakar, sicer pa sva pozabila na hrupno okolico. Nisva opazila pisane reke ljudi, ki je tekla poleg najine mize vzdolž zelene Ljubljanice.

Ena od tem so bile razlike med moškimi in ženskami. Vse se je začelo s preprostimi stereotipi, ki naj bi veljali za spola. »Požvižgam se na tradicionalne stereotipe o moških,« je v smehu rekla Biba. »Zakaj?« sem jo začudeno vprašal. »Pravi moški so izumrli,« je nadaljevala, »z vsakim novim sem bolj razočarana.« Z vilico sem odtrgal košček sadne torte: »Biba spet pretiravaš!« »Ne, zadnji fant je bil bolj podoben prijateljici kot odraslemu moškemu. V trgovini z gospodinjsko opremo, sva na njegovo pobudo, kupovala kuhalnico. Ne boš verjel! Ni se mogel odločiti ali bi kupila leseno, plastično, kovinsko.« Naredila je velik požirek vode in nadaljevala: »Hitreje se odločim pri nakupu salonarjev!« Zasmejal sem se in dodal: »Morala boš iti na podeželje po prave moške.« »Mogoče imaš prav! Dovolj imam maminih sinkov, ki ure preživijo v fitnesu, se brijejo pogosteje kot sama in doktorirajo pri nakupu kavbojk.«

Čas v njeni družbi je prehitro mineval. Poslovila sva se v navalu obljub, da se bova v prihodnosti pogosteje dobivala. Na poti do avtomobila sem razmišljal o njenem pogledu na spola v sodobnem času. Strinjal sem se, da so razlike med moškimi in ženskami vse manjše. Zbliževanje je vidno tako na področju čustvovanja kot mode. Večkrat poslušam fante na fitnesu, ki razpravljajo o gramih beljakovin in maščob, ki jih dnevno zaužijejo. Primerjajo mišice in uspešnost vaj. Nosijo pretirano oprijete majice in hlače, da poudarijo izklesano postavo. Ne zanima jih politika, gospodarstvo, avtomobili, tehnika, ampak prehranski dodatki, vaje za raven trebuh in dobri kraji za dopust. Pozornost posvečajo temam, ki bi jih tradicionalno pripisal ženskam.

Poiskal sem odgovore na vprašanje, zakaj se manjšajo razlike med spoloma. Iskal sem jih tako na fizični kot psihološki ravni. Ni enoznačnih ugotovitev, so pa zanimivi pogledi na pojav izenačevanja spolov.

Organizacija Chem Trust se bori za zaščito ljudi, živali in rastlin pred škodljivimi kemikalijami. Pred leti so objavili poročilo, ki združuje 250 znanstvenih raziskav. Te so proučevale vpliv kemikalij, ki posegajo v delovanje hormonov in s tem na spol. Raziskava zaključuje, da so kemikalije imele učinek na moške predstavnike vseh razredov vretenčarjev, med katerimi je pridobivanje lastnosti ženskih predstavnic vrste pri moških predstavnikih postalo splošen pojav. Na primer polovica moških rib v britanskih nižinskih rekah je v modih začela razvijati jajčeca.

Druga  raziskava univerze v Rochester v New Yorku je pokazala, da imajo dečki, ki se rodijo materam s povišano ravnjo ftalatov, me drugim pogosteje manjše penise in nespuščena moda. Sinovi mater, ki so bile med nosečnostjo izpostavljene polikloriranim bifenilom, pa se raje igrajo s punčkami kot z igračami, po katerih posegajo fantki, ugotavlja raziskava univerze Erasmus v nizozemskem Rotterdamu.

Naslednji pogled se loteva psihološke plati izenačevanja spolov. Na spletnem portalu Nove poti, sem našel zanimiv pogled na moško in žensko naravo – energijo. Članek se je začel z vzroki, za vse manjše razlike med energijama. Enega od vzrokov za izenačevanje spolov najdemo v bližnji preteklosti. V 60 letih so vstali mladi ljudje v cvetlični revoluciji. Fantje so se odrekli uveljavljeni »mačo« podobi moškega. Tudi ženske so se v tistem času izvile iz določenih stereotipov o vlogi ženske in matere ter začele pomemben proces emancipacije – enakosti z moškimi.

Ko so ženske dale možnost svoji moški energiji, da se izrazi in zaživi in so podobno storili moški s svojo žensko energijo, so se pričele manjšati psihološke in energijske razlike med spoloma. Energijsko sta si bila moški in ženska precej narazen, vsak v svoji izraziti polarnosti, z različnimi lastnostmi in določena s strani družbenih vlog. To je pomenilo velik privlak in hrepeneče iskanje nasprotne energije. Tudi danes hrepenijo eni po drugih, a ko si pridejo bližje, se pogosto namesto privlaka začne dogajati odboj ali nevtralnost, ki se odraža v nezainteresiranosti ali pomanjkanju ustreznih čustev, motivacije in strasti. Razlog zato naj bi bil v izenačevanju moške in ženske energije.

Spola se ne bosta povsem izenačila v času naših življenj. Evolucija bo izbrala smer razvoja, do takrat pa ostajajo med nami razlike. Čeprav se zdi, da se manjšajo ostaja velik prepad med prebivalci Marsa in prebivalkami Venere. Vsekakor pa postaja manjši s sobivanjem na Zemlji.

Labod(Foto: Blaž)

 

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.