RAZISKAVA O UŽIVANJU PREPOVEDANIH DROG MED SLOVENCI

V nadaljevanju sem predstavil podatke anonimne ankete o uživanju prepovedanih drog med Slovenci. V naslednjem vrstnem redu:

  • NAMEN IN OPREDELITEV POJMOV
  • POTEK RAZISKOVANJA
  • OMEJITVE
  • GRAFIČNA PREDSTAVITEV REZULTATOV S POSAMEZNIMI KOMENTARJI
  • POVEZAVE MED POSAMEZNIMI SPREMENLJIVKAMI IN POVPREČJA
  • ZAKLJUČEK

NAMEN IN OPREDELITEV POJMOV

Glavni namen raziskave je bil proučiti in kvantitativno ovrednotiti uživanje prepovedanih drog med Slovenci. Poleg tega je problematika vedno aktualna. Čeprav je med nami sodeč po različnih raziskavah relativno veliko uživalcev drog, problematika ostaja tabu tema odrinjena na rob družbe.

Prepovedane droge so rastline ali substance naravnega ali sintetičnega izvora, ki imajo psihotropne učinke ter lahko vplivajo na telesno ali duševno zdravje ali ogrožajo primerno socialno stanje ljudi. Razvrščene so v različne skupine glede na resnost nevarnosti za zdravje ljudi, ki je lahko posledica njihove zlorabe ter glede na uporabo v medicini. V raziskavi sem se oprl na splošno klasifikacijo drog, ki jih deli v štiri večje skupine: depresorji (opij, morfin, kodein, heroin, metadon, revia, substitol, subotex), stimulansi (kokain, khat, amfetamin, metamfetamin, ecstasy), halucinogeni (LSD, gobice, peatol) in kanabis (marihuana, hašiš, hašiševo olje.)

POTEK RAZISKOVANJA

V prvem delu sem sestavil spletni anketni vprašalnik z enaindvajsetimi vprašanji in devetinpetdesetimi spremenljivkami. Ocenjeni čas reševanja vprašalnika je bil tri minute in štirideset sekund. Pri posameznih vprašanjih bi lahko šel v globino, vendar bi to podaljšalo čas reševanja in povečalo število delno izpolnjenih anket.

Po testiranju vprašalnika sem začel s širjenjem ankete po spletu. Zato sem uporabil več kot 50 različnih družbenih omrežji – zlasti forumov s pestre palete področji, kot so kulinarika, starševstvo, vera, osebnostna rast, avtomobilizem, šport, računalništvo, film, portali namenjeni avanturam, različnim interesnim združenjem, manjšinskim družbenim skupinam, najbolj branim novičarskim portalom itd. Tako je na nagovor kliknilo 1.766  ljudi, na anketo 1.319, izpolnjevati jo je začelo 1.174 ljudi, delno jo je izpolnilo 1.174 anketirancev od tega jih je končalo 974. Anketa je bila aktivna od 12. 6. 2014 do 25. 6. 2014. V zadnjem delu je sledila analiza pridobljenih podatkov. Pri tem sem upošteval vseh 1.174 ustrezno izpolnjenih anket.

OMEJITVE

Velika omejitev ankete je ne reprezentativnost. Spletne ankete so namreč razmeroma poceni, dokler izbira enot v vzorec ni verjetnostna. Težava nastopi, ko želimo sklepati o splošni populaciji na osnovi spletnih anket, ki so jih izpolnjevali respondenti, za katere ne vemo s kakšno verjetnostjo so bili rekrutirani. Statistično sklepanje z vzorca na populacijo – ki običajno vključuje interval zaupanja kot merilo za tveganje, da se motimo – namreč temelji na tem, da verjetnosti za vključitev poznamo vnaprej in to za celotno populacijo – vzorčni okvir. V tem primeru je šlo za samo izbor enot v vzorec, zato ni mogoče sklepanje na celotno populacijo. Problem sem skušal omiliti z velikim številom različnih družbenih omrežji, da bi zajel čim bolj pester nabor respondentov ter z velikim vzorcem.

Pod omejitve bi lahko uvrstil še problem ne odgovorov. V tem primeru je šlo za samo izbor  enot v vzorec,  zato ni prišlo do problema ne odgovorov. Način raziskovanja je lahko privedel do merskih napak iz naslova ne pokritja dela populacije – težava spletnih anket, ne odgovorov manj liberalnih ljudi in družbeno zaželenega odgovarjanja na občutljivo tematiko.

GRAFIČNA PREDSTAVITEV REZULTATOV S POSAMEZNIMI KOMENTARJI

1. Spol: (n=1.173)

01 spol

(za povečavo klikni na sliko)

2. V katero starostno skupino spadate? (n=1.173)

02 starost

Opomba: Iz grafa je razvidna starostna struktura aktivnih uporabnikov spletnih socialnih omrežji.

3. Kakšen je vaš zakonski stan? (n=1.170)

03 stan

4. Kakšen je vaš trenutni status? (n=1.114)

04 status

5. Kakšna je vaša najvišja dosežena formalna izobrazba? (n = 1.116)

05 izobrazba

6. Kraj bivanja: (n = 1.118)

06 kraj

7. Vaša spolna usmerjenost? (n = 1103)

07 usmerjenost

OPOMBA: Glede na podatke iz raziskave o varanju je delež homoseksualno ali biseksualno usmerjenih moških nekoliko nižji je pa večji delež žensk, ki niso heteroseksualke. 

8. Ali ste uživali oziroma uživate nedovoljene (nelegalne) droge? (n = 1089)

08 droge

OPOMBA: Ključno vprašanje v raziskavi. Od tu naprej so bila določena vprašanja namenjena zgolj tistim anketirancem, ki so na omenjeno vprašanje odgovorili pritrdilno.

9. Zaužil sem naslednje nedovoljene droge: (n = 565)

09 vrste

Opomba: Veliko anketirancev je pod odgovor drugo napisalo 3-mmc oz- 3-metilmetkatinon, v pogovornem jeziku »sladoled«, kjer gre za evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov.

10. Koliko ste bili stari ob prvi izkušnji z nedovoljeno drogo? (n = 552)

10 starost2

11. Zakaj ste poizkusili nedovoljeno drogo? (n = 552)

11 zakaj

Opomba: Pri omenjenem vprašanju so anketiranci navajali zelo različne razloge, kot so boljši spolni odnos, sprostitev po napornem dnevu, doseganje duhovnega ravnovesja ipd.

12. Kdaj ste nazadnje zaužili nedovoljeno drogo? (n = 535)

12 nazadnje

13. Koliko evrov na mesec v povprečju namenite uživanju nedovoljenih drog? (n = 533)

13 evri

14. Kje običajno uživate nedovoljene droge? (n = 525)

14 kje

OPOMBA: Veliko anketirancev je izpostavilo šolo

15. Kje običajno dobite ali kupite drogo? (n = 505)

15 kje

16. Ali menite, da ste odvisni od nedovoljenih drog? (n = 511)

16 odvisni

17. Razmišljate o zdravljenju od odvisnosti od nedovoljenih drog? (n = 510)

17 zdravljenje

18. Ali ste srečni v življenju? (n = 514)

18 srečni 1

19. V nekaj stavkih napišite vaš pogled na uživanje nedovoljenih drog?

OPOMBA: Anketiranci so navajali različna mnenja, od odobravanja in nujnosti legalizacije prepovedanih drog pa do popolnega nasprotovanja in zgražanja nad vsemi vrstami drog. Tudi njihove izkušnje z njimi so bile dobre in pa tudi izrazito slabe. 

20. Ali ste srečni v življenju? (n = 477)

19 srečni 2

OPOMBA: Vprašanje je bilo namenjeno ne uživalcem prepovedanih drog.

21. Ali ste za legalizacijo marihuane v Sloveniji? (n = 974)

20 legalizacija

OPOMBA: Vprašanje namenjeno vsem anketirancem.

POVEZAVE MED POSAMEZNIMI SPREMENLJIVKAMI IN POVPREČJA

Povezave med posameznimi spremenljivkami sem poiskal s pomočjo rezidualov. Za razliko od hi kvadrata, ki podaja zgolj neko splošno diagnostiko o povezanosti v tabeli, pa reziduali natančno pokažejo, kje točno se dogaja povezava. Rezidual je enostavno razlika med dejansko frekvenco v določeni celici in teoretično frekvenco, kakršna bi bila, če spremenljivki v tej celici ne bi bili povezani (predpostavka ničelne domneve). Teoretično frekvenco izračunamo zelo enostavno kot produkt obeh margin, ki ga delimo s skupno velikostjo tabele.

Na podlagi vzorčnih podatkov lahko trdim, da moški uživajo ali so uživali prepovedane droge močno statistično značilno večkrat kot ženske. Med starostnimi skupinami so močno statistično značilno uživali droge stari med 20 in 24 let, med tem ko je bila povezave nekoliko bolj šibka, a še vedno statistično značilna v starostnem razredu od 25 do 29 let. Prepovedanih drog močno statistično značilno niso uživale anketirane osebe stare od 45 let naprej. Glede na zakonski stan poročeni statistično značilno niso uživali nedovoljenih drog, med tem ko je to bilo značilno za osebe v izven zakonski skupnosti. Rahla vendar statistično ne značilna razlika se je nakazala pri anketirancih iz urbanih območji, ki so pogosteje posegali po prepovedanih drogah. Biseksualci so verjetneje uživali prepovedane droge od heteroseksualcev, vendar je šlo za šibko statistično neznačilno povezavo. Pričakovano so bile vprašane osebe, ki so uživale ali uživajo prepovedane droge za legalizacijo marihuane v Sloveniji in sicer močno statistično značilno.

Na vprašanje ali ste srečni v življenju, kjer je ena pomenila zelo nesrečen in pet zelo srečen so tisti, ki uživajo ali so uživali droge odgovorili v povprečju z oceno 3,9 in standardnim odklonom 0,92 ter tisti, ki ne uživajo prepovedanih drog s 3,9 in standardnim odklonom 0,86. Razlik v povprečju med obema kategorijama ni bilo, razen nekoliko večje variabilnosti pri uživalcih drog. V povprečju je uporabnik drogam namenil 26 evrov na mesec. Pri tem je bil modus v razredu od 0 do 20 evrov, kjer je 79% vseh vprašanih. V zadnjem razredu nad 141 evrov na mesec pa je bilo le 6% anketirancev.

ZAKJUČEK

Zaradi omejitev, zlasti pa problema reprezentativnosti, zbrane ugotovitve nisem mogel prenesti na Slovence. Je pa preprosta spletna anketa odkrila zanimive povezave med posameznimi spremenljivkami. Nekatere so bile pričakovane, spet druge nekoliko manj. Ne glede na vse so bile trditve podkrepljene s 1.174 anketiranci. Presenečen sem bil nad relativno velikim deležem uživalcev prepovedanih drog in zaskrbljen nad tem, da je slednjih največ ravno med mladimi.

7 komentarjev Dodaj komentar

  1. Car pravi:

    Hmm…jaz bi dal še točko 22. Koliko vas je resnično povedalo vse po resnici? (vprašanja od 8 naprej):)

    1. Blaž pravi:

      To pa ostaja skrivnost. Z velikim vzorcem sem skušal odpraviti omenjeno pomanjkljivost 🙂

  2. Kristopher pravi:

    I really like your blog.. very nice colors & theme.

    Did you make this website yourself or did you hire someone to do it
    for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find
    out where u got this from. thank you

    1. Blaž pravi:

      Thank you very much. Do you understand Slovenian Language? How did you find my blog?

      I changed some theme (template) with pictures. It is not so hard, but you must be creative….

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.