OGROŽENI TRADICIONALISTI

na dan

»Danes smo moški ogrožena vrsta. Vsak dan nas je manj. (…) Namesto moških vidimo poženščene tipe. V oprijetih hlačah. Z lasmi, spetimi v malomeščanske fige. Ki ne vedo več, da imamo dve vrsti šrafuncingerja.« Domovina: Invazija feminizma in obabljenih moških, 2018

Poglobljeno analizo moškosti je objavil portal Domovina. Medji je v lasti zavoda Iskreni blizu stranki Nova Slovenija. Na spletni strani imajo vrsto znanstvenih člankov v navednicah, ki nagovarjajo starše proti cepljenju otrok, zaradi domnevnih škodljivih stranskih učinkov. Sami presodite zakaj je zavod Iskreni dobil zajeten delež javnih sredstev za promocijo cepljenja proti Covid-19, povezave ministra Ciglarja Kralja iz NSI prav gotovo niso vplivale na odločevalce, če sem malenkost ciničen.  

Domovina je veljala za medij, ki je nekaj obetal na slovenski desnici. Propagandna trobila stranke SDS bi težko uvrstili med medije, če pa tako spustimo kriterije, potem bi mednje lahko umestili tudi tedenske kataloge večjih trgovcev z raznovrstnim blagom. Družbeno odgovorni mediji ne zavajajo javnosti z nepreverjenimi ali namenoma zavajajočimi novicami. Škode tovrstnega početja so velike in jih bomo jeseni doživeli na lastni koži, velik delež prebivalstva se očitno ne bo cepil, čeprav za tako odločitev ne obstajajo racionalni razlogi.

Avtor zgoraj navedenega citata je Tino Mamić, zaradi urejenih moških se počuti ogroženega, spotaknil se je ob zunanjo podobo fantov, za njegov modni okus nosijo preveč oprijete hlače, povrhu vsega se ne spoznajo na orodje v garaži. Na koncu zapisa se je obregnil še nad ženskimi kvotami v politiki. Po njegovem mnenju se ženske same odločijo, da ne bodo v politiki, kar je njihova »pravica«.

Moda in zunanji izgled ljudi sta se spreminjala skozi zgodovino. Kako bi avtor članka ocenil moškega iz obdobja baroka oblečenega v oprijete bele nogavice do kolen, v tesnih hlačah, s skodrano sivo lasuljo in bledo poltjo od pudra? Čudež, da se je moški spol ohranil do današnjih dni, če so ga modni oblikovalci pokvarili že pred več sto leti. Iz zapisanega lahko sklepamo, da se je moda spreminjala, moški pa ostajajo moški, čeprav so drugače oblečeni.

Ni pa se spreminjala samo moda – zunanja podoba ljudi, ampak tudi vloge med spoloma. Hiter razvoj družbe, industrializacija in kasneje liberalizacija ter globalizacija so procesi, ki so zaznamovali delitev del med spoloma. Z emancipacijo žensk je družba zadiha z obema kriloma pljuč. Proces je spremenil zakoreninjene vzorce o vlogi spolov v družbi, na nek način je šlo za praktično prilagoditev kot posledico sprememb.

Mamićeva popolna podoba moškega gotovo zajema tudi popravilo avtomobila z ravno prav velikim izvijačem, če se izrazim v knjižni Slovenščini. Ker je avtor ostal vsaj pet desetletji za časom ne pozna sodobnih avtomobilov, ki se ne popravljajo na način kot se je legendarni Zastavin fičko. Moderni avtomobili imajo vgrajene računalnike in ducate senzorjev, ki sporočajo mesta morebitnih okvar. Za popravilo ne bi zadoščala dva različno velika izvijača in macola, ampak računalnik in kovček kompleksnega orodja, ki ga marsikateri mehanik ne bi znal uporabiti in bi moral za pomoč prositi mehatronika. Ali so proizvajalci avtomobilov krivi za domnevno ogroženost tradicionalnih moških?

Če uporabim preprosto primero, avtor članka v Domovini se je lotil analiziranja kompleksne teme na način, kot bi mehanik iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja želel popraviti električno avtonomno vozeče vozilo. Na vlogo spolov je gledal v luči predsodkov, ni razumel kompleksnosti dejavnikov, ki so pripeljali do spremenjenih razmerji med spoloma. Vsekakor lahko njegov pogled označimo za zastarelega, avtorja je povozil čas in ne razume sveta v katerem živi – tukaj in zdaj.V preteklosti je bil razvoj in z njim povezane spremembe v družbi počasnejše, med tem ko v zadnjih desetletjih razvoj naraščal eksponentno. Znatne spremembe so opazne v relativno kratko dolžini človeškega življenja.

Niso ogroženi moški in njihova moškost, ogroženi so tradicionalisti, ki vse težje razumejo spremembe v družbi in se držijo zastarelih vzorcev kot pijanec plota.

Zima na Veliki planini (Foto: Blaž)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.