POLITIKA IN POLITIKANSTVO

na dan

»Če je politika le sredstvo za osebni uspeh, kar je danes na žalost precej res, naša bodočnost ni ravno rožnata. Seveda je osebni uspeh tudi sestavina politike, kot je sicer v vsaki dejavnosti. Ne more pa biti cilj sam po sebi, ki mu žrtvuješ tudi politiko samo. Tedaj postane politikanstvo. Delo v politiki je poslanstvo.« France Bučar v intervjuju za Novo revijo, 2000

Izpostavljena izjava pokojnega Franceta Bučarja je bila ubesedena ob prelomu tisočletja in je še kako aktualna dvaindvajset let za tem. Politika je postala sredstvo za osebni uspeh in kar je še hujše v politiko se podajo tisti, ki jim na drugih področjih ni uspelo. Povprečni in podpovprečni uradniki se včlanijo ali pa kar na novo ustanovijo politično stranko in se tako zavihtijo na odgovorna mesta brez prepotrebnih izkušenj in znanj.

Za primer lahko vzamemo Radiotelevizijo Slovenija. Vodi ga nekompetentna oseba brez znanja s področja medijev. Andrej Grah Whatmough nima niti izkušenj z vodenjem večje organizacije, je popolni amater na pomembni funkciji. Mesto je lahko zasedel zato, ker je poslušen in naklonjen trenutni oblasti. Brez zadržkov in sramu izvaja vladno politiko. Politika mu je v organih javnega servisa zagotovila potrebno večino in zdaj izvaja njihove ukaze na škodo RTV. Medijska krajna se v svetu hitro razvija, ljudje vse manj spremljajo domače medije, med tem ko ti ne morejo slediti hitremu razvoju ob takem vodstvu. Samo če pogledamo sestavo programskega sveta vidimo, da v njej sedijo ljudje, ki nimajo pojma o medijih oz. toliko, kot bi zase nekritično trdil, da sem strokovnjak za socialna omrežja, ker imam Twitter, Facebook in Instagram profil ali pa da sem montažer filmov, ker ljubiteljsko uporabljam Adobe za produkcijo kratkih filmov.

Zgoraj omenjen primer je eden v nizu instituciji, ki so bile obglavljene z nekompetentnimi političnimi kadri. Tekma med državami se zaostruje in če so nekoč države osvajala ozemlja, danes skušajo privabiti izobraženo delovno silo. Pogoj za to je tudi dobro in učinkovito organizirana država. Da bi to dosegli morajo pomembna mesta zasedati posamezniki z znanjem, izkušnjami in integriteto. Tretje razredni politik ima lahko dobre namene, vendar brez prej omenjenih lastnosti, ne bo sposoben in zmožen realizirati najboljših rešitev za državo.

Tako kot potrebujemo dobro delujoče gospodarstvo z visoko dodano vrednostjo, je pomemben tudi razvit, učinkovit in dobro naoljen državni aparat z vsemi podpornimi službami, ki pomembno doprinesejo h kakovosti življenja. Privatni sektor je podvržen večji konkurenci, zato si težko privošči neizkušen kader na vodilnih mesti, med tem ko je v javnem sektorju drugače in je nujno vzpostaviti tržne mehanizme ali pogoje za zdravo konkurenco na druge načine. Pogoj za to je podpora v politiki in njeno nevmešavanje v strokovno delo posameznih instituciji.

Politika je trdo delo za skupnost, za posameznike z vizijo, ki resnično želijo spreminjati svet na boljše, taki bodo dobili zaupanje in mandat ljudi na dolgi rok. Politična obrt se mogoče ne izplača z materialnega vidika, po drugi strani pa se lahko zapišeš v zgodovino kot nekdo, ki je imel priložnost razvijati državo in izboljševati življenja mnogih. In kot je zapisal France Bučar, pri delu v politiki je osebni uspeh podrejen, dober politik ima vizijo in širino.

Čebelnjak (Foto: Blaž)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.